600 сімей придбають власне житло: стартував другий етап проєкту «Житло для ВПО»

photo 1

06 червня 2024 року Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву за результатами 16-го відбору визначив ще 600 родин внутрішньо переміщених осіб (ВПО), які отримали можливість придбати житло на найбільш доступних в Україні умовах: у кредит терміном до 30 років за незмінною ставкою у 3% на рік і власним внеском від 6% вартості житла.

Відбір відкрив другу фазу програми «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб», яку реалізують Держмолодьжитло і Мінреінтеграції за фінансової підтримки Уряду Німеччини, що надав ґрант через Банк розвитку KfW.

Перелік родин, які отримали змогу придбати житло за програмою, опублікований на сайті Держмолодьжитла і його регіональних відділень.

З вітаннями до учасників відбору звернулися заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Наталія Козловська, керівник проєкту від банку KfW Крістоф Іземанн і керівник проєкту від Імплементаційного консультанта IPCСтівен Орлескі.

«Понад 3 мільйони ВПО в Україні чекають на системні сталі рішення у розв’язанні надзвичайно гострої для цих людей житлової проблеми, – зазначила Н. Козловська. – Ми вітаємо поновлення цього проєкту і цінуємо підтримку Німеччини у забезпеченні переміщених через війну українців житлом, наявність якого сприятиме підвищенню економічної активності цих громадян і їхній залученості в нові громади».

Пан Іземанн зауважив, що повернутися до реалізації проєкту було особливо важко 2022 року, після початку активної фази збройної агресії росії проти України. Проте Держмолодьжитло з партнерами знайшли таку можливість. Представник німецького банку зауважив, що перша фаза програми реалізована ефективно, і висловив переконаність, що й надалі робота триватиме не менш якісно.

Голова правління Держмолодьжитла Микола Марчук подякував усім партнерам програми: німецькому уряду, KfWIPC, Мінреінтеграції за енергійну і якісну спільну працю в інтересах українців. «Наш Фонд був і залишається орієнтованим на потреби клієнтів, - запевнив М. Марчук. – Наші фахівці регіональних відділень зроблять усе можливе, щоб для кожного нашого клієнта процес отримання кредиту був максимально зручним».

photo 2

Переможці відбору були визначені методом випадкової вибірки із застосуванням програмного забезпечення, запропонованого міжнародним Імплементаційним консультантом (IPC GmbH) і погодженого KfW. Трансляція відбору велася в режимі реального часу на Ютуб-каналі Фонду і є доступною для перегляду.

Контроль за перебігом відбору здійснювали члени правління Держмолодьжитла, представники Мінреінтеграції та Імплементаційного консультанта.

Регіональні відділення Фонду не пізніше завтрашнього дня повідомлять переможців про необхідність надання пакету документів для оформлення кредиту. На подання необхідних документів у громадян є 30 календарних днів.

Умови програми і роз’яснення щодо подання заяв та інших документів представлені на сайті Фонду. 

Зареєструватися для участі у програмі можна дистанційно через портал державних послуг Дія або особисто в регіональних відділеннях Держмолодьжитла.