ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЯ ПРО НОВІ УМОВИ ДЕРЖАВНОЇ ПРОГРАМИ «ДОСТУПНЕ ЖИТЛО»ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЯ ПРО НОВІ УМОВИ ДЕРЖАВНОЇ ПРОГРАМИ «ДОСТУПНЕ ЖИТЛО»

Наприкінці минулого тижня у приміщенні Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ» відбулася прес-конференція на тему: «Умови державної програми «Доступне житло» вдосконалено: що нового для людей і коли запрацює програма».

Організаторами заходу були Державна спеціалізована фінансова установа «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» в партнерстві з Проектом Ради Європи «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень».

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України 10 жовтня ц.р. ухвалив Постанову №819 «Деякі питання забезпечення громадян доступним житлом». Цим документом затверджено Порядок надання державної підтримки та забезпечення громадян доступним житлом і Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла.

Ухвалення постанови №819 – це рішення, на яке зачекалося суспільство. Адже потреба українців у власному житлі величезна, і небагато людей мають змогу вирішити це питання самотужки, без підтримки держави, заявив на прес-конференції голова правління Державного фонду молодіжного житлового будівництва Фонду Сергій Комнатний. Зроблено важливий крок до унеможливлення впливу чиновника на реалізацію програми «Доступне житло», усунення потенційних можливостей для корупції, підвищення ефективності використання бюджетних коштів

Постанова вже офіційно оприлюднена і набула законної сили. Відтак у Держмолодьжитлі очікують, що відновлення фінансування програми «Доступне житло» матиме значний соціальний і економічний ефект. Залучивши з держбюджету 100 млн грн, в будівельну галузь буде залучено не менше 150 млн грн коштів громадян і кошти співфінансування з місцевих бюджетів.

Наступним, по-державницькому мудрим кроком назустріч очікуванням людей має стати належне фінансування житлових програм з бюджету держави – відповідно до бюджетного запиту Держмолодьжитла, який на програму «Доступне житло» на 2019 рік становить 1 млрд грн, - зазначивСергій Комнатний.

Також очільник Фонду поінформував про 4 кроки, які повинен зробити громадянин, щоб узяти участь у зазначеній програмі.

 Відео прес-конференціїї

 

 

Довідка. Постанова №819 «Деякі питання забезпечення громадян доступним житлом» розроблена Мінрегіоном і Держмолодьжитлом і спрямована на оптимізацію умов програми надання державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла.

Внесено зміни та об’єднано в цілісний документ дві постанови Кабінету Міністрів України:

- №140 від 11 лютого 2009 р. (зі змінами від 22.09.2017 р.) «Про затвердження Порядку забезпечення громадян доступним житлом»,

- №193 від 29 лютого 2012 р. «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла».

При цьому основні положення програми «Доступне житло» залишилися незмінними. 30 відсотків вартості житла за програмою громадянам і надалі компенсуватиме державний бюджет, а учасники АТО і внутрішньо переміщені особи, як і 2017 року, отримуватимуть 50 відсотків такої компенсації.

Після ухвалення документу в Держмолодьжитлі очікують на надходження на рахунки регіональних управлінь установи 100 млн грн, передбачених на реалізацію зазначеної програми в державному бюджеті України на 2018 рік. Завдяки цим коштам до кінця року придбають власне житло понад 300 сімей в усіх регіонах нашої держави.

 

Постанова «Деякі питання забезпечення громадян доступним житлом», зокрема, передбачає:

- учасник програми самостійно обиратиме житло для придбання, у т.ч. готове житло від забудовника – з процесу прибрано міжвідомчу комісію;

- учасник програми самостійно обиратиме банк, у якому він відкриватиме рахунок, з якого здійснюватиметься платіж за обране житло;

- обмеження вартості, за якою може бути придбане житло учасниками програми, граничною вартістю;

- створення комісії Мінрегіону для схвалення переліку осіб на отримання державної підтримки;

- зниження верхньої межі рівня доходу учасників програми – дохід сім'ї не має перевищувати трикратного розміру середньомісячної зарплати в регіоні на особу;

- обмеження площі житла, яке може бути придбано в рамках програми, відповідно до чисельності сім’ї;

- удосконалення розподілу коштів між регіонами – розподіл буде здійснюватися пропорційно до кількості населення в регіоні;

- учасник програми протягом 3 років має підтверджувати проживання у придбаному житлі – забороняється продаж такого житла протягом цього часу;

- Держмолодьжитло забезпечує відкрите інформування про учасників програми – як про тих, хто виявив бажання взяти в ній участь, так і про тих, хто придбав житло за програмою.