СЕРГІЙ КОМНАТНИЙ: УКРАЇНО-НІМЕЦЬКА ЖИТЛОВА ПРОГРАМА – УНІКАЛЬНА ЗА РІВНЕМ ПРОЗОРОСТІ

Голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний був гостем ефіру телерадіокомпанії «Чорноморська».

Очільник Фонду нагадав, коли українська влада вперше звернула увагу на житлову проблему внутрішньо переміщених осіб. Було це 2017 року, коли за ініціативою Держмолодьжитла було модернізовано умови програм «Доступне житло» і молодіжного житлового кредитування. Це дало змогу залучити до цих програм ВПО як окрему категорію громадян.

Далі, в останні дні 2019 року, Урядом було виділено бюджетне фінансування, завдяки чому реалізовано пілотний проєкт – кредитування ВПО і учасників АТО під 3% річних. Ця програма діє досі, але фінансування її вкрай недостатнє.

На основі та за моделлю цієї програми зараз реалізується україно-німецький проєкт «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб», який теж передбачає кредитування під найбільш низькі в нашій державі 3% річних. На черзі тут – понад 21,5 тис. сімей. Проведено чотири відбори, люди вже живуть у власних квартирах.

Разом, за всіма програмами, цього року забезпечено власним житлом близько 1200 сімей внутрішньо переміщених осіб. Далі буде.

 

«Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб» - абсолютно унікальна для України програма, яка реалізується на зрозумілих і відкритих для контролю суспільства умовах, без найменшого зовнішнього втручання. Провівши аудит Держмолодьжитла, німецька сторона, банк KfW, вирішила працювати саме через Фонд як прозорий на всіх рівнях сервіс для людей, підкреслив Сергій Комнатний.