СПІВПРАЦЯ УКРАЇНИ З БАНКОМ РОЗВИТКУ РАДИ ЄВРОПИ – В ІНТЕРЕСАХ ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ

Держмолодьжитло звернулося до Мінрегіону з листом, у якому міститься пропозиція щодо започаткування діалогу з Банком розвитку Ради Європи для визначення можливості членства України у цьому банку. Такий крок, вважають у Держмолодьжитлі, сприятиме реалізації проектів з вирішення житлового питання соціального незахищених верств населення (внутрішньо переміщені особи, молодь тощо).

Відповідно до Резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи 2198 (2018) «Гуманітарні наслідки війни в Україні», ухваленої 23 січня 2018 року, асамблея звернулася до Банку розвитку Ради Європи з рекомендацією розробити доступні кредитні програми підтримки житлових проектів для вразливих верств населення України. У тому числі для ВПО, які потребують постійного житла.

Також ПАРЄ закликала Уряд України розглянути можливість приєднання до Банку розвитку Ради Європи, а до цього – співпрацювати з іншими державами-членами Банку під час розробки проектів із підтримки житлових потреб ВПО в Україні.

Банк розвитку Ради Європи було створено як фінансову установу під назвою «Фонд Ради Європи з питань облаштування національних біженців та інших осіб в період переселення в Європі». Тобто засадничо ця установа була створена саме з метою підтримки осіб, які зітнулися з проблемою вимушеного переселення з постійного місця проживання.

БРРЄ фінансує соціальні проекти допомоги біженцям, переселенцям і особам, що постраждали від надзвичайних ситуацій. Такі проекти ефективно реалізовувались, до прикладу, в Боснії, Хорватії, Сербії.

Враховуючи інформацію, отриману представниками Держмолодьжитла під час участі в заходах, що проводилися Європейською економічною Комісією ООН, напрямками діяльності Банку розвитку Ради Європи в останні роки є, зокрема, участь у програмах будівництва квартир для малозабезпеченого населення.

До прикладу, в Молдові реалізується проект «Будівництво житла для соціально вразливих верств населення» загальною вартістю 20,4 млн євро, з яких 65% (13,4 млн євро) виділяє БРРЄ на умовах кредитування на 20 років, враховуючи пільговий 5-річний період. Молдова робить свій внесок у фінансування проекту через місцеві органи влади, на території яких будується таке житло, в розмірі 35% від вартості.